Bilgisayar Dergilerinin İnternetteki Durumu

on 5.16.2009
Bir günlük uzun bir aradan sonra yine kaliteli olabilecek bir yazıyla karşınızdayım. Ayrıca ilerleyen günlerde çok güzel yazılarla karşınızda olacağım.

Bilindiği üzere bilişim dünyası ile gelişmelerin, haberlerin, incelemelerin yer aldığı dergiler her ay çeşitli yazılar ve eklerle görücüye çıkıyor. Bunlardan en kalitelileri ve medyatikleri; Chip, PCnet, Byte, PC World... Bu yazımızda bu dergilere ait internet sitelerini kendi nezdimizde bir değerlendirmeye tabi tutacağız. Tabiki bu kendimize ait olan görüşler. Bütün yarışmacılara başarılar.... :)

Önce Karşımıza Çıkan Tasarım;

Tasarım açısından değerlendirmek gerekirse bu 4 derginin internet sitelerinden en sade, en basit tasarıma sahip olan site Byte dergisine ait. Bizce gelişen bilişim dünyası içinde kaybolmak istemiyorsa Byte dergisi sitesinin tasarımını biraz zenginleştirmesi gerekiyor.

Tasarım konusunda Chip ile PC World siteleri arasında başa baş bir çekişme var ama Chip Online bir adım önde. PC Net ise bir şeyler yapmaya çalışmış ama biraz daha geliştirmesi lazım.

Tabi Her Şey Tasarım Değil;

İçerik konusunda Byte hariç diğer internet siteleri arasında çok hoş bir çekişme var. Byte dergisinin sitesini diğerlerinden bir adım geri tutuyoruz. Çünkü anasayfanın yan tarafında listesi bulunan bazı bilgisayar dillerinin genel bilgilerinden başka dişe dokunur içerik göremiyoruz Byte'ın internet sitesinde.

Chip Online bünyesinde bulunan içeriği ayrıntılı olarak kategorilemiş. Kısaca bahsetmek gerekirse gerek donanım gerekse yazılımsal yapılan incelemeler, testler ve sonuçları, bilişim dünyasından güncel haberler, kullanıcılarının faydalanması için gerekli ipuçlarının bulunduğu bölüm ve ziyaretçilerinin bilgisayar, internet vs. ile ilgili sorunlarına çözüm bulduğu bölüm. İçerik o kadar genişki hepsini saymak için ayrıca bir yazı yazmak gerek. Chip Online içinde forum, fotogaleri, ziyaretçilerin kullanımı için ücretsiz blog altyapısı bulunan bölümlerden bazıları...

Ayrıca ziyaretçilerinin faydalanması bir çok projeye imza atmış.Bu projelerden bazıları; Casper'ın sponsorluğuyla düzenlenen online bilgisayar kursu ve kursu bitirenlere online sertifika verilmesi. Giveawayoftheday işbirliği ile kullanıcılarına ücretsiz tam sürüm yazılımlar sunması. Daha sayamayacağımız bir çok konu hakkında projeler yürürlülükte ya da geliştirilmektedir.
PC World'e ait sitede içerik çok fazla ayrıntıyla kategorilenmemiş. Fakat sitedeki içerik bilgiye aç bir ziyaretçiye yetecek düzeyde. Tabi Chip Online ile benzeşen bölümleri de var. Bilişim dünyasından haberler, blog oluşturma servisi, forum, fotogaleri ve Meslek Sırrı sitede bulunan bölümler.

Bu bölümler arasında dikkati Meslek Sırrı bölümüne çekmek istiyorum. Meslek Sırrı; yazılım dünyası ile ilgili bir çok konuda ipucu veren, Nasıl Yapılır? tarzında bir bölüm. Verdiği ipuçları çok geniş bir seviyeye ulaşmış durumda ve kaliteli işler yapılmış.

PCnet içerik konusunda diğer içerikle çok fazla yarışabilecek durumda değil. Yine de ne istediğinize bağlı ama diğer iki siteyle yarışabilecek konumda değil. İpuçları bölümü üzerinde fazla durulmamış. Diğer bölümler çok da farklı durumda değil, ürün inceleme dışında. Sitede en gelişmiş içeriğe sahip bölüm; ürün inceleme bölümü desem herhalde yanılmış olmam.


Kategori olarak diğer internet siteleriyle çok fazla bir farklılık yok. PCnet yazarlarının yazdığı PCnet blog dışında. Diğer internet sitelerinde Blog altyapısı sunulmuş fakat PCnet'in sitesinde PCnet dergi yazarları kendi bloglarını yazıyor. Fakat onun da çok güncel olduğu söylenemez.

Sonuç olarak sıralama nasıl olur ve tavsiyelerim neler olabilir?
1. Chip Online -- www.chip.com.tr
2. PC World -- www.pcworld.com.tr
3. PCnet -- www.pcnet.com.tr
4. BYTE -- www.byte.com.tr

Tavsiyelerim:

Öncelikle incelemenin birincisi Chip Online'ı kutluyorum. :) Hem tasarım hem içerik açısından ziyaretçilerini tıka basa doyurduğu için bu birinciliği çoktan hakketiğini söylemek isterim. Şımarmadan her zaman en iyisini yapma arzusuyla yoluna devam etmesi en büyük beklentim.

İkinci olan PC World dergisinin ismi yazıda her geçtiğinde 'r' harfi ile 'l' harfinin yerini hep yanlış yazıyordum. Öncelikle dergiye adını değiştirmesini öneriyorum. :) Şaka tabiki de... PC World'ün sitesinde kullanıcıyla kurulan etkileşim eksikliği aslında ikinci olmasına neden oldu. Yoksa hem içerik hem de tasarım olarak Chip Online ile yarışabilecek düzeydeydi. Yani kullanıcılarına faydalı olacak projelere imza attığını görmek isteriz.

İncelememizde üçüncü olacak PCnet ekibinin eksikleri çok. Bir şeyler yapmaya çalışmışlar ama yarım bırakmışlar. Bilindiği üzere internette bir gün bile geri kalırsan toparlamak için çok fazla şansın olmayabilir. PCnet ekibine önerimiz dergiye gösterdiğiniz özeni internet sitenize özellikle Blog'unuza da göstermek.
Gelelim dördüncü olan ekibimize... BYTE dergisine yeni bir internet sitesi tasarlamanın vakti çoktan gelmiş de geçiyor. Umarım dergi ekibi bunu görür ve bir an önce şık tasarımlı bol faydalı içerikle karşımıza çıkar.

0 yorum:

Yorum Gönder