Korsanı Önleme Kılavuzu

on 2.27.2011
Ülkemizdeki sanatçıların en büyük sorunu; korsan... Sanatçıların verdiği röportajlarda mutlaka kıyısından köşesinden korsandan yakınan, korsana yaklaşımını dile getiren sanatçılara denk gelmişsinizdir. Peki bu korsanı önlemek için ne yapmak gerekiyor?

Korsanı_önleme


Bu soruyu iki tarafa sorduğunuz zaman iki farklı cevapla karşı karşıya kalıyorsunuz. Üreticiye sordun mu, cevap;

- Halkımız korsan alıp, emeğimizi çalıyorlar.
- Şimdi internetten indirme çıktı, korsan satanlar da dertli gibi gibi...

Peki soruyu bir de tüketiciye soralım; Neden korsan alıyorsunuz? Korsan önlemek için ne gibi önlemler alınabilir?

- Abi bir cd, kitap vs. dünyanın parası. Bizim de ekonomik gücümüz ortada o kadar parayı ona vereceğime internet bedava indirip kullanıyorum. Korsan kullanmak benim de içime sinmiyor. İnan biraz daha ucuz olsa kimse korsana tenezzül etmez.


Konu biraz; "Şekerin var mi? Var var... Unun var mı? Var var... Ne duruyorsun? Helva yapsana, helva yapsana" ya döndü. Yani iki tarafın da ne istediği, görüşleri ortada peki bu konuda bir çalışma yapılması için daha ne bekleniyor?

Vergiler ve ürünlerin fiyatlarından yapılacak bir indirimle korsan konusunda büyük bir ilerleme katedilecektir. Tabiiki yine tam anlamıyla bitmeyecek ama burada devletin uygulayacağı sıkı denetim ve caydırıcı cezalarla büyük ölçüde bu işin önü alınmış olacak. Verilen emeklerin, ortaya çıkan ürünün kutsallığı ortada ama halkın durumunu da gözardı etmemek gerekir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Korsan konusunun fiyatla ilgili olduğuna katılmıyorum. Fiyat konusu çok göreceli bir kavram. Örneğin bir müzik CD'sinin fiyatını 5 TL'ye indirdiniz. Bu fiyat yine birileri için pahalı olaak algınacaktır. Ayrıca, fiyatı piyasa rekabetinin berlirlemesi her zaman daha sağlıklıdır.
Bence çözüm için caydırı önlemlerin alınması şart. Sadece dağıtımını veya ticaretini yapanlar için değil aynı zamanda kullanıcılar için. İşte o zaman korsan kullanımın azaltılması yönünde ciddi bir ilerleme sağlanabilir. Bu durumda ilgili sektörlerin gelişmesine, daha iyi ürünler üretmelerine ve devletinde daha çok vergi geliri elde etmesi sağlanmış olur.
Teşekkürler,

Yorum Gönder